Muutosturvapalvelun tavoitteet ja toteutusmalli
Tarjottavassa palvelussa lähtökohta on aidosti asiakkaan oma tilanne uuteen työhön tai koulutukseen siirryttäessä. Palvelun lähtökohta on yksilön vahvuuksien ja osaamisten löytäminen ja niiden kirkastaminen. Periaatteena on, että jokaiselle palveluun tulijalle löytyy joko mahdollinen työpaikka tai joku muu selkeä polku, mitä edetä.
Palvelu rakentuu asiakaskohtaisten yksilötapaamisten, itsenäisen työskentelyn ja ryhmätapaamisten tasapainotetulle vuorottelulle. Lähitapaamiset ovat intensiivisiä ja tehokkaita, olennaiseen keskittyviä kohtaamisia, joiden tavoitteena on antaa voimaannuttavia kokemuksia, tukea osallistujan polkua ja valintoja sekä oman osaamisen selkiyttämisen ja vahvistamisen että työnantajien osaamisvaateiden näkökulmista. Sisältöjen jakautuminen ryhmävalmennusteemojen ja yksilöteemojen suhteen suunnitellaan ennen ryhmävalmennusta olevien alkukartoitushaastattelujen perusteella.
Palvelun elementit ovat:
• omien vahvuuksien ja osaamisen kirkastaminen ja kuvaaminen
• voimaannuttaminen
• itsetunnon ja itsetuntemuksen vahvistaminen mm. oman osaamisen sanoituksen kautta
• työnhakuprosessin ja –valmiuksien tehokas haltuunotto
• tarvittavien työnhakumateriaalien täsmätarkennus ja monipuolistaminen
• ammatillisten valmiuksien ja erilaisten koulutusvaihtoehtojen selvittäminen
• työnantajien kanssa järjestetyt kohtaamiset yrityksissä
Palveluun osallistuva saa:
• keskusteluiden, vierailujen, esittelyiden ja henkilökohtaisen osaamisprofiilin koonnan kautta selkeän kuvan omasta osaamisestaan ja vahvuuksistaan
• oman henkilökohtaisen työmarkkinan tunnistamisen ja siihen liittyvien reunaehtojen tiedostamisen
• ohjauksen omalla ammattialallaan tarvittavien työnhakuasiakirjojen ja hakua edistävien dokumenttien tekemiseen, sähköiseen työnhakuun, sosiaalisen median hyödyntämiseen työnhaussa sekä videohakemuksen ja videoesittelyn tekemiseen
• sparrauksen ja rohkaisun työnhakutilanteisiin ja oman osaamisen markkinointiin
• konkreettista työnhakuohjausta ja kontakteja yrityksiin
KasvuEsedu tarjoaa valmennuksen tueksi erilaisia toiminnallisia menetelmiä nykyaikaisilla välineillä ja sovelluksilla
Yksilöasiakkaiden osaamisen sanoittamiseen ja todentamiseen voidaan hyödyntää Esedun ForeAmmatti-järjestelmää. ForeAmmatti-järjestelmä on työkalu asiakkaiden osaamisprofiilien luomiseksi ja osaamiskapeikkojen tunnistamiseksi sekä osaamishaasteiden löytämiseksi eri yksilöiden kohdalla. Asiakkaiden erilaiset lähtökohdat (motivaatio, kognitiiviset taidot, ammatillinen osaaminen) huomioidaan asiakasprosessien ja valmennuksen suunnittelussa.
Työ- ja toimintakyky
ForeAmmatti-järjestelmässä asiakas voi tehdä Työterveyslaitoksen kehittämän Kykyviisari-testin, joka antaa tietoa siitä, mikä asiakkaan työ- ja toimintakyky on kokonaisuutena. Asiakas voi hyödyntää testin tulosta omissa jatkopoluissaan. Osaamisprofiili on siirrettävissä myös Työmarkkinatori-järjestelmään manuaalisesti ja myöhemmässä vaiheessa sähköisesti ns. My Data -käytännön mukaisesti.