KasvuTarinoita

KasvuTarinoiden kautta pääset mukaan KasvuEsedun elämänmakuiseen arkeen. KasvuTarinat ovat tarinoita kasvavasta osaamisesta, uusista urista, innostavasta yhteistyöstä tai mielenkiintoisista kokeiluista. KasvuTarina voi olla tarina selviytymisestä, uudesta alusta tai kovalla työllä saavutetusta menestyksestä. KasvuTarina on aina tarina ihmisistä tekemisen takana. Tule osaksi KasvuTarinaa!

04.04.2024

Lääkehoidon osaamista varhaiskasvatuksessa työskenteleville

KasvuEsedu on jo vuosia järjestänyt lääkehoidon päivityskoulutusta lasten lääkehoidon osaamista tarvitseville varhaiskasvatuksessa työskenteleville, päiväkotien lääkehoitovastaaville ja päiväkodeissa lääkehoitosuunnitelmaa toteuttavalle henkilöstölle sekä perhepäivähoitajille. Koulutuksessa on kyse Mikkelin varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelmassa säädellystä vastuuhenkilöiden viiden vuoden välein suoritettavasta päivityskoulutuksesta.

”Koulutukseen osallistuvilla on yleensä lähihoitajan tai muu vastaavan tason koulutus, jolloin he ovat jo aiemmin lääkehoidon koulutuksen suorittaneet. Koulutuksia järjestetään vuositasolla muutamia ja lähes poikkeuksetta tarpeen mukaan. Eli koulutus räätälöidään asiakkaan lääkehoitosuunnitelmaa ja tarpeita vastaavaksi”, kertoo kouluttaja Mervi Gynther.

Gyntherin mukaan yleensä esimerkiksi päivähoitoon menevät lapset ovat terveitä, mutta lääkkeitä voidaan joutua antamaan esimerkiksi infektioiden lyhytaikaisessa hoidossa tai joissakin lääkettä vaativissa kohtauksissa.
”Lähtökohtainen tahtotila on, että mahdollisista lääkityksistä tai lääkehoidosta huolehdittaisiin hoidettavan kotona, eikä päivähoidossa tarvitsisi lääkkeitä käyttää. Mahdollisia lääkehoidon tilanteita päivähoidossa voisivat ensiavun lisäksi olla esimerkiksi tarve korva- tai silmätipoille ja astmaatikon tai diabeetikon lääkitseminen.”

Lääkehoidon osaamisen päivityskoulutuksessa keskeisenä sisältönä ovat myös lääkelaskujen harjoittelu, joilla varmistetaan osallistujien valmiudet toimia vastuullisesti ja turvallisesti lääkehoidossa. Kurssin lääkelaskut ovat saaneet kiitosta selkeydestään ja tarjonneet koulutukseen osallistujille varmuutta lääkehoidon toteuttamiseen. Osallistujat suorittavat myös koulutuksen läpäisyyn vaadittavan tentin.

21.09.2023

Menestyksekästä työhönvalmennusta asiakaslähtöisesti

KasvuEsedu on tuottanut vuodesta 2020 työhönvalmennuksen palvelua yhtenä palveluntuottajana Etelä-Savon alueella. Meidän kanssa palvelua alihankkijoina ovat olleet toteuttamassa Sami-Palvelut Oy sekä Mikkelin ja Savonlinnan Toimintakeskukset.

Työhönvalmennuksessa asiakas saa henkilökohtaista uraohjausta. Uravalmentaja on asiakkaalle rinnalla kulkija, joka tukee ja ohjaa häntä eteenpäin. Asiakkaat ohjautuvat palveluun TE-toimiston ja kuntakokeilujen kautta. Olemme auttaneet urasuunnittelussa sekä työllistymisessä satoja eteläsavolaisia työnhakijoita sekä saattaneet lukuisia yrityksiä ja työnhakijoita yhteen yhdistämällä tarve ja osaaminen.

Vuoden 2023 aikana työhönvalmennukseen osallistuneista henkilöistä hieman yli 60 prosenttia on työllistynyt palveluajan aikana ja ollut työelämässä palveluajan päättyessä. Tämän lisäksi asiakkaitamme on aloittanut perustutkinnoissa, tutkinnon osissa sekä työvoimakoulutuksissa, joiden avulla he ovat päivittäneet osaamistaan ja parantaneet mahdollisuuksiaan työllistyä. Tarvittaessa olemme ohjanneet asiakkaitamme myös muihin heille sopiviin palveluihin elämäntilanteesta riippuen. Etenemistulokset palvelussa ovat erinomaiset, sillä suurin osa asiakkaistamme edistää tilannettaan urapolullaan palvelun aikana.

Uravalmentajat ovat eri alojen osaajia sosiaali- ja terveysalasta liiketoimintaan ja yrittäjyyteen, joten osaamista ja vahvuuksia valmennustiimistä löytyy monelta eri alalta. Eri alojen osaamista hyödynnämmekin asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Työhönvalmennuksen kysynnän kasvaessa olemme rekrytoineet uusia uravalmentajia toteutustiimiimme.

Haluamme tuoda tässä yhteydessä esiin yhden erinomaisen onnistumisen ja yritysyhteistyön, joka on kuulunut työhönvalmennukseen. Mikkeliläinen Vitrulan Composites Oy etsi talvella 2023 tehtaalleen uutta työvoimaa. KasvuEsedun Työhönvalmennus-palvelun avulla etsintä sai tavoitellun päätöksen, kun eri tehtäviin löydettiin yhteensä kolme uutta työntekijää. Henkilöstöpäällikkö Matti Lappalaisen mielestä yhteistyö KasvuEsedun uravalmentajien kanssa oli toimivaa ja joustavaa.
”Rekrytointiin ryhtyminen oli helppoa, kun KasvuEsedun asiantuntijat perehtyivät tehtaan tarpeisiin ja tarjosivat rekrytointiin hyviä ehdokkaita.”
Yhteistyö jatkui myös työn aloittamisen jälkeen. Lappalaisen mielestä yritysten ja oppilaitosten hyvä yhteistyö on koko ajan tärkeämpää.

Teksti: Emilia Putkonen, KasvuEsedu ja Matti Lappalainen, HR Manager, Vitrulan Composites Oy
Kuva: Pihla Liukkonen, Kontrastia

06.02.2023

Tukea urasuunnitteluun ja alavalintaan

Jane-Erika Lahtinen on ottanut osaa ammatti nuorille -koulutukseen, joka on suunnattu alle 30-vuotiaille avuksi urasuunnitteluun ja alavalintaa helpottamaan. Lahtinen on ammatiltaan alun perin lähihoitaja ja on hoitoalalla työskennellyt sekä nuorien että iäkkäämpien ihmisten parissa. Lahtinen on henkilökohtaisesti kokenut miten haastavaa itselleen sopivan ammatin löytäminen voi olla.

Lahtinen kokee itselleen sopivan alan löytämisen hankalaksi muun muassa siksi, että aloihin tai yrityksiin ennakkoon tutustuminen on hankalaa.
”Olen ollut itse siinä kierteessä, että aloitan työt uudella alalla ja huomaan pian, että en välttämättä sovikaan alalle tai että minulle oli muodostunut vääristynyt kuva alasta enkä koekaan alaa omakseni.”

Työvoimatoimiston kautta ammatti nuorille -koulutuksen löytänyt Lahtinen innostui koulutuksesta välittömästi ja näkee siinä valtavan potentiaalin.
”Löysin ammatti nuorille -koulutuksen työkkärin kautta ja innostuin heti niin paljon, että välittömästi soitin kurssilla valmentavalle Emilialle kysyäkseni, että pääsisinkö mukaan koulutukseen ja tässä sitä ollaan. Minusta tämä on todella hyvä mahdollisuus, kun voi lähteä tutustumaan eri aloihin ja yrityksiin ja voidaan suunnitella urapolkua yhdessä.”

”Kuljetaan koko ammatillisen jakson aikana rinnalla ja ollaan säännöllisesti yhteydessä puolin ja toisin.”

”Heti koulutuksen alussa selvitetään mihin osallistujalla on kiinnostusta ja suunnitellaan tulevaa sekä käydään tutustumassa ryhmäläisten kanssa monipuolisesti eri aloihin. Koulutuksen tavoitteena on, että jokaisella osallistujalla on koulutuksen jälkeen yksilöllinen jatkosuunnitelma. Meille on tärkeää, ettei kukaan jää tyhjän päälle ja että on jokin polku mitä seurata. Kuljetaan koko matkan ajan rinnalla ja palvelun jälkeenkin ollaan yhteydessä.” KasvuEsedulla uravalmentajana työskentelevä Emilia Putkonen avaa koulutuksen sisältöä.

06.02.2023

Kotoutumiskoulutuksen ryhmässä paljon potentiaalia työelämään

Keskiviikkona 11.1 Etelä-Savon ammattiopisto Esedun tiloissa pidettiin KasvuEsedun järjestämän kotoutumiskoulutuksen aloitusjuhla. Juhlaan osallistui kotoutumiskoulutuksen ryhmäläisten lisäksi henkilökuntaa Esedulta ja KasvuEsedulta. Tilaisuus järjestettiin pienimuotoisena cocktailjuhlana. Tilaisuuden järjestelyihin, kuten ruokien ja juomien valmistukseen osallistui noin 12 kotoutumiskoulutuksen ryhmäläistä. Ryhmään kuuluvien kokonaismäärä on reilu 30 henkilöä, joista loput saapuivat paikalle tilaisuuden alkaessa.

Tilaisuuden tarjoiluista vastannut Esedun ruokapalvelupäällikkö ja opettaja Terttu Pulkkinen kuvailee tapahtumaa onnistuneeksi ja kotoutumiskoulutuslaisten asennetta loistavaksi.
”Koulutukseen osallistuvia yhdistää käsinkosketeltavan hyvä asenne ja yhteishenki. Vaikka he eivät vielä tunnekaan toisiaan, niin kaikki työskentelivät hyvin yhteen ja olivat käytökseltään todella ystävällisiä ja kohteliaita.”

Pulkkinen näkee kotoutumiskoulutuksen ryhmäläisissä vahvaa potentiaalia ja tulevia työelämän taitajia.
”Kun valmistimme syötäviä tilaisuutta varten, niin päätin hieman kokeilla kepillä jäätä ja antaa heille ruuan valmistukseen liittyviä pulmia ratkaistavaksi. Ahdingosta ei ollut tietoakaan, kun ryhmäläiset ratkoivat heille tarjoamani tehtävät lähes vaivatta ja mielestäni olisin voinut haastaa heitä enemmänkin. Ryhmässä on kiinnostusta monelle eri alalle ja uskon, että työelämä saa heistä hyviä osaajia.”

Kotoutumiskoulutus on maahanmuuttajille suunnattu työvoimakoulutus, jossa opiskellaan suomen kieltä, tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.

29.11.2022

Tuomas Puro sai Kasvun mahdollistaja -kunniamaininnan työstään DigiMuuntamon parissa

KasvuEsedu palkitsi Esedun tieto- ja viestintätekniikan alan opettaja Tuomas Puron Kasvun mahdollistajana työstään DigiMuuntamo -koulutuksen parissa. DigiMuuntamo on KasvuEsedun luotsaama koulutus työttömille työnhakijoille, jotka haluavat opetella koodaamista, sisällöntuotantoa sekä projektimaista tiimityötä. Menestyksekkään koulutuksen rakenne ja sisältö on Tuomas Puron sekä KasvuEsedun henkilökunnan tiiviin yhteistyön tulosta.

”Kuulin, että tällainen kunniamaininta jaetaan pari kertaa vuodessa. Ihan kivaltahan tämä tuntuu! Kunnia tästä kuitenkin kuuluu kyllä koko meidän tiimille. DigiMuuntamo on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Esedun tieto- ja viestintätekniikan alan opettajien ja KasvuEsedun henkilökunnan kanssa”, Puro jakaa kunniaa koko tiimille.

DigiMuuntamo -koulutusta Puro kuvailee onnistuneeksi konseptiksi, joka kykenee vastaamaan osallistuvien kurssilaisten vaihteleviin tavoitteisiin.
”Koulutukseen tulee opiskelijoita eri taustoista, ja jokaisella on erilaiset tavoitteet. Jonkun tavoitteena voi erimerkiksi olla työllistyminen, kun taas joku on kiinnostunut alasta ja haluaa jatkaa tutkinto-opiskelijaksi. Pyrimme ottamaan nämä tavoitteet koulutuksessa huomioon ja sisällytämme kursseihin myös yksilövalmennusta.”

Tiimityöskentelyn ja asiakastöiden täytteiset Digimuuntamo 1.0- ja 2.0-koulutukset on saatu tältä erää päätökseen. Nyt haussa on tammikuussa starttaavat DigiMuuntamo 2.0- ja 3.0 -koulutukset, joista 3.0 on suunniteltu kokonaisuudessaan työelämässä suoritettavaksi. DigiMuuntamo -koulutuksiin voi tutustua lisää KasvuEsedun verkkosivuilla ja TE-palveluiden sivuilla.

23.11.2022

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Yhteiskunnallinen Yritys -merkin KasvuEsedu Oy:lle

Etelä-Savossa toimivalle KasvuEsedu Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

Yhteiskunnallisia yrityksiä voi toimia millä tahansa toimialalla yritysmuodosta riippumatta. Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Yhteiskunnallinen Yritys -merkki auttaa tunnistamaan nämä yritykset luotettavasti. Yhteiskunnallinen Yritys -merkin voi saada yritys, joka on perustettu tuottamaan yhteiskunnallista hyvää ja joka käyttää suurimman osan voitostaan yhteiskunnallisen tai ympäristöongelman ratkaisemiseen. Tärkeää on myös liiketoiminnan yhteiskunnallisten vaikutusten osoittaminen ja toiminnan avoimuus.

“Etelä-Savon Koulutus Oy:n tytäryhtiö KasvuEsedu Oy on paikallisesti Etelä-Savossa tuttu ja turvallinen kumppani, joka tukee yrityksiä ja yhteisöjä muutoksissa selviämisessä ja edistää työn ja tekijöiden kohtaantoa erilaisten koulutusten keinoin sekä erilaisin yksilön kohtaamiseen perustuvissa työvoimapalveluissa ja -valmennuksissa. Tämä on tärkeää paikallista sekä yhteiskunnallista työtä”, toteaa markkinointipäällikkö Niina Ollikka Suomalaisen Työn Liitosta.

 

02.09.2022

Valtti-koulutus mahdollistaa työelämäkokeilun suomalaiseen työmaailmaan

Keväällä 2022 Eteläsudanilainen Achan pääsi Valtti-koulutuksen kautta työelämäjaksolle Mikkelin Visulahden Ramin Konditoriaan keittiöapulaiseksi. Lähes neljä kuukautta kestävä työelämäjakso toi Achanille paljon oppia suomalaisesta työkulttuurista. Ramin Konditorian toiminnanjohtaja Pirita Huikuri oli erittäin tyytyväinen Achanin harjoitteluun.

”Achanin työelämäjakso sujui erittäin hyvin ja hän pääsi hyvin työyhteisöön mukaan. Pitkät harjoittelujaksot rohkaisevat maahanmuuttajia puhumaan helpommin suomea, koska työyhteisö tulee tutuksi. Töissä on myös pakko puhua, joten suomen kielen taito kehittyy. Ravintola-ala tulee tarvitsemaan aina työntekijöitä ja näemme, että maahanmuuttajat ovat erittäin potentiaalisia työntekijöitä”, kertoo Huikuri Achanin onnistuneesta työelämäkokeilusta.

Opiskelu maahanmuuttajana voi olla jännittävä kokemus, mutta Valtti-koulutuksen kautta voi avautua aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. 13 vuotta Suomessa asunut Achan kannustaakin hyödyntämään Valtti-koulutusta tutustuen työelämäjakson kautta itseään kiinnostaviin aloihin. Hoito-alaan tutustuminen onkin Achanilla seuraavaksi vuorossa.

”Kannattaa jokaisen kokeilla. Minä itsekin opin vielä lisää. Haluan mennä eteenpäin. Pääsen jatkokoulutuksen kautta tutustumaan myös hoitoalaan. Niin tiedän, kumpi ala on se oikea minulle.”

13.06.2022

Uusia osaajia RekryKoulutuksella

Mikkelin tehtaalla käynnistyi maaliskuussa Casemetin, KasvuEsedun ja TE-palveluiden yhteinen RekryKoulutus. Koulutukseen osallistuneet valmistuvat kuluvan kevään aikana kokoonpanon työtehtäviin. Koulutus pitää sisällään niin työssäoppimista kuin luentotyyppistä opiskelua. Lähes kaikki opetus tapahtuu Casemetin tiloissa. Opintoihin kuuluu sähkötekniikan perusteita sähkökeskus- ja laitevalmistuksessa, kytkentä- ja liitosharjoituksia, sähköpiirustusten lukutaitoa sekä työhön vaadittavien korttikoulutusten suorittaminen. Casemetillä opiskelijat ovat päässeet tekemään monipuolisesti kokoonpanon työtehtäviä sähkökeskusten ja ilmanvaihtokoneiden parissa.

”Koulutus on edennyt todella hyvin ja olemme saaneet mukaan aivan loistavan porukan! Tämä on ollut kaiken kaikkiaan erittäin positiivinen juttu, minkä ansioista meillä on pian talossa uusia ammattitaitoisia osaajia.” tiivistää Mikkelin tehdaspäällikkö Karo Häkkinen, kun häneltä kysytään ajatuksia RekryKoulutuksesta.

Osalle opiskelijoista ala on ollut täysin uusi, osalle on jo kertynyt jotakin kokemusta sähkömekaanisesta kokoonpanosta. Kaikkia opiskelijoita kuitenkin yhdistää tunne siitä, että koulutus on suorastaan imaissut mukaansa. ”On ollut todella mielenkiintoista ja mukavaa oppia joka päivä uutta! Siksi aikakin on varmasti mennyt todella nopeasti!” summaavat kaikki RekryKoulutuksen opiskelijat.  Nopeasti aika menikin, sillä toukokuun lopussa oli edessä koulutuksen päättyminen ja valmistuminen sähkömekaanisen kokoonpanon työtehtäviin.

Kirjoittaja: Anna Luntinen, Casemet

13.06.2022

Kesäksi töihin-viikonloppuleiriltä kesätyöelämään

Alkuvuodesta 2022 Osuuskauppa Suur-Savolla huomattiin, että tulevan kesän työvoiman saanti tulee olemaan todella haasteellista. “Aloimme miettiä nopeita ratkaisuja ja yhdeksi nousi jo hyvin varhaisessa vaiheessa nuorten kouluttaminen”, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Kai Nurmi.

KasvuEsedu astui kuvaan mukaan, kun haluttiin järjestää kevyt koulutus, jonka suoritettuaan nuori selviää ravintola-alan aputöistä ja pääsee sitä kautta työskentelemään ravintolaan. “Innostuin todella paljon tällaisesta leirimuotoisesta koulutuksesta ja onneksi KasvuEsedun nopean toimeenpanokyvyn, sekä joustavuuden ansiosta tämä saatiin järjestettyä. Hienoa, kun meillä on tämänlainen paikallinen yhteistyökumppani”, Nurmi kiittelee. Leirin jälkeen on aloitettu myös jatkokoulutuksen suunnittelu, jotta kesän leirillä olleita nuoria voitaisiin kouluttaa talven aikana vielä syvemmin ravintola-alalle ja saada heistä vieläkin parempia työntekijöitä ensi kesän sesonkiin.

Yksi leirille osallistujista oli 15- vuotias Veli Laatunen. Aiempaa kokemusta hänellä ei ravintolatyöskentelystä ollut ennen leiriä, mutta leirillä hän pääsi näkemään ja kokemaan, millaista työskentely ravintolassa on. ”Esimerkiksi brunssin järjestäminen oli uutta ja jännittävää ja asiakasmäärä yllätti, mutta erinomainen oppimiskokemus – tuskin missään pääsee kokemaan vastaavaa ihan heti”, kuvailee Laatunen. Leirin ohjaus saa häneltä paljon kiitosta. ”Asiat tehtiin hyvin selväksi ja opetettiin hyvin, niin siinä sai tuntea pääsevänsä loistamaan.”

Viikonloppuleiri poiki Laatuselle kuukauden mittaisen kesätyön Mikkelin Amarillossa, jossa Laatunen pääsee työskentelemään aputyöntekijänä. ”Uskon että tästä on helpompi ponnistaa tulevaisuudessa työelämään, kun on saanut luotua kontakteja työnantajiin”, Laatunen iloitsee.

13.06.2022

Automaatiokunnossapidon TäsmäKoulutusta Pro-Tot OY:lle

KasvuEsedu toteutti Pro-Tot Oy:n automaatiokunnossapidon TäsmäKoulutuksen yrityksen olemassa olevalle henkilöstölle 14.9.2021-3.5.2022.

”Koulutuksesta sai syvempää ymmärrystä siitä, mitä automaatio-ohjelmointi on. Koulutus tuotti perusosaamisen vianetsintään sekä komponenttituntemusta. Koulutetut saivat valmiudet kommunikoida syvemmän ammatillisen osaamisen omaavien henkilöiden kanssa, nyt puhutaan ammattilaisten kanssa samaa kieltä, mikä auttaa sekä asiakasta että kolmatta ja neljättä toimittajaa toimimaan kokonaisuutena. Koulutus täytti odotuksemme”, sanoo toimitusjohtaja Joni Karhinen.

Opiskelijat näkivät suurimpana hyötynä komponentteihin liittyvän ammattisanaston kertymisen ja tarvittavan laitteistotuntemuksen oppimisen, jotta vikoja voidaan etsiä ja todeta. Myös se, että toimilaitteita, antureita ja taajuusmuuttajia pääsi hypistelemään, säätämään ja ohjelmoimaan kaikessa rauhassa eikä asiakkaan tiloissa tuotanto seis -tilanteessa, oli hyvä asia. ”Esedun kouluttajien Marko Haimilan ja Tommi Tiihosen omat kokemukset ja esimerkit tukivat oppimista hienosti ja saimme vinkkejä ihan oikeisiin vikatilanteisiin”, kertovat opiskelijat.

03.05.2022

Onnellinen opiskelija Serviinin keittiössä

Timo Hyöppinen Serviinistä on saanut seurata keittiössä yli sadan opiskelijan työskentelyä, mutta kertoo, että Reza Khalili on ollut parhaasta päästä. Entinen suutari on ahkera, säntillinen ja aina hymyssä suin keittiössä. Ystävällisestä opiskelijasta ovat pitäneet myös työkaverit ja asiakkaat. Reza itse nauttii, kun keittiössä tuoksuu herkullinen ruoka. Hän on ollut opiskelijana KasvuEsedun Valtti-koulutuksessa Mikkelissä, joka on palvelualoille suuntaava koulutus maahanmuuttajille. Serviini on tarjonnut laaja-alaisesti mahdollisuuksia oppia uutta ja Rezan kohdalla suunnitellaan tulevia koulutuspolkuja.